جشن شب فرهنگ ایرانی در محل تالار مولوی دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی در روز شنبه، ۲ دی ۹۶ به مناسب شب یلدا و برای معرفی فرهنگ ایران به دانشجویان غیرایرانی به همت مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه شهید بهشتی و معاونت دانشجویی این دانشگاه، برگزار شد.

در این مراسم، دکتر صمد حاج‌جباری، معاونت دانشجویی دانشگاه، دکتر محمدعلی اکبری، رئیس دانشکده ادبیات، دکتر ابوالقاسم اسماعیل‌پور، رئیس مرکز آموزش زبان فارسی، دکتر سیدمهدی طباطبایی، معاون مرکز آموزش زبان فارسی، و جمعی از مسئولان دانشگاه شهید بهشتی، دانشکدۀ ادبیات و علوم انسانی و سازمان امور دانشجویان غیرایرانی وزارت علوم، و همچنین بیش از 200 دانشجوی غیرفارسی‌زبانان دانشگاه شهیدبهشتی حضور داشتند.

مراسم با قرائت قرآن توسط آقای عبدالباری محمد، زبان‌آموز عراقی مرکز و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران و سرود دانشگاه شهید بهشتی آغاز گردید. یکی از زبان‌آموزان مرکز از کشور ترکیه به نام یوسف طاهاجان مجری این جشن بود. دکتر حاج‌جباری، معاونت دانشجویی به عنوان اولین سخنران به حاضران خوشامد گفتند و گزارش کوتاهی از فعالیت‌های این معاونت ارائه کردند. در ادامه، نماهنگی از عکس‌های زبان‌آموزان و استادان و مسئولان مرکز بهشتی به نمایش گذاشته شد.

دکتر ابوالقاسم اسماعیل‌پور، ریاست مرکز، سخنران بعدی بودند که دربارۀ فلسفۀ شب یلدا یا شب چله و منشأ پیدایش این جشن و دیگر جشن‌های ایرانی سخن گفتند. ایشان همچنین به میلاد حضرت مسیح (ع) و مقارنت آن با شب یلدا اشاره کردند. پس از سخنرانی ایشان، گروهی از زبان‌آموزان سطح پیشرفته مرکز با مدیریت خانم لیلا کشانی از مدرسان مرکز به اجرای سرود پرداختند. در ادامه خانم نیوشا اصلاحچی، نوازندۀ پیانو، به صورت زنده چند قطعه را نواختند.

آقای محمد حازم، زبان‌آموز عراقی، غزلی ملمع از حافظ را قرائت کردند. یکی از دانشجویان چینی مرکز، خانم شوجاچا نیز ترانه‌ای را به مناسب شب یلدا خواندند. بعد از ترانه‌خوانی ایشان، نماهنگی از شعرخوانی، تبریک شب یلدا و دیگر فعالیت‌های زبان‌آموزان مرکز به این مناسب پخش شد. در ادامه، آقای ریبال المرتضی، دانشجوی مسیحی اهل سوریه خاطرات خود را از حضور در ایران و چگونگی یادگیری زبان فارسی بیان کردند. این دانشجو ضمن خاطره‌گویی خود اشاره کرد که از زمان حضورش در ایران تا چه اندازه تصورش از این کشور و ایرانی‌ها تغییر کرده و مشتاقانه منتظر است که هنگام برگشت به کشورش از این تجربه با هم‌وطنانش سخن بگوید.

در ادامه فیلمی از حافظ‌خوانی یکی از زبان‌آموزان اهل کشور ترکیه، تایفور بایرلاکلی پخش شد که مانند دیگر برنامه‌ها با استقبال دانشجویان خارجی روبه‌رو شد. برکان اوزیر، دیگر زبان‌آموز اهل ترکیه، سخنران بعدی بود که دربارۀ جشن شب یلدا در ترکیه و بعضی دیگر از جشن‌های فراموش‌شده در این کشور و همچنین دربارۀ اشارۀ شاعران ترک به شب یلدا سخن گفت. این زبان‌آموز به بعضی از خاطراتش در ایران و چگونگی مواجه‌اش با زبان فارسی و فرهنگ ایرانیان نیز اشاره کرد.

ایهم محرز، زبان‌آموز سوری مرکز، در ادامه یکی از ترانه‌های مشهور فارسی (امیر بی‌گزند اثر محسن چاوشی) را با صدای خودش اجرا کرد. یکی از زبان‌آموزان عراقی مرکز، خانم شهد عبدالکاظم، متنی را دربارۀ شب یلدا آماده کرده بود که آن را در مراسم قرائت کرد. در ادامه، یکی از زبان‌آموزان سطح پایه مرکز، آقای حسین البطاط یک ترانۀ مشهور عربی و یک ترانۀ مشهور فارسی (یکی هست: اثر مرتضی پاشایی) را با صدای گرمشان اجرا کرد که با استقبال کم‌نظیر مخاطبان مواجه شد.

در ادامه‌ی مراسم، گروه نمایش مفید در مدت 30 دقیقه به اجرای نمایش سیاه‌بازی پرداختند که در تمامی مدت اجرا، با تشویق‌ها و همخوانی‌های مخاطبان همراه بود. پس از این نمایش، به رسم شب یلدا، یکی از زبان‌آموزان عراقی، خانم ساره عبدالکریم، فال‌های حافظ را بین حاضران پخش کرد و مجری از دکتر سیدمهدی طباطبایی، معاون مرکز، درخواست کرد که فال خود را برای حاضران قرائت کنند. دکتر طباطبایی علاوه بر خواندن ابیاتی از حافظ اجمالاً به معرفی فعالیت‌های مرکز پرداختند. به عنوان آخرین برنامه، نماهنگی از صحنه‌های تمرین و تلاش زبان‌آموزان هنگام آمادگی برای این مراسم، پخش شد.

زبان‌آموزان کشورهای چین، ترکیه، سوریه و عراق برای معرفی فرهنگ، آداب و غذاهای کشورشان میزهایی را تدارک دیده بودند. روی این میزها، صنایع دستی، نمادهای فرهنگی و غذاهای مختلف این چهار کشور دیده می‌شد. حاضران در جشن، در پایان مراسم از این میزها بازدید کردند و با پذیرایی گرم دانشجویان عراقی، چینی، سوری و ترک مواجه شدند.

در پایان، ضیافت شام برای تمامی مهمانان در محل سالن غذاخوری استادان برقرار بود و دانشجویان و مسئولان و استادان در کنار هم شام را صرف کردند و عکس‌های دسته‌جمعی و صمیمانه آخرین یادگاری‌های این شب پرخاطره بود.

جشن «شب فرهنگ ایرانی» در ساعت ۱۷:۴۵ آغاز شد و تا حدود ساعت ۲۱ ادامه داشت.